Best WiFi Channel Explained

WiFi het is overal en dat is ook het grootste probleem. In een klassiek Nederlands rijtjeshuis zijn al snel 20+ WiFi netwerken beschikbaar welke een grote stoorzender kunnen zijn als deze niet juist geconfigureerd zijn.

2.4Ghz VS 5Ghz

Momenteel kunnen WiFi routers het WiFi signaal op twee banden uitzenden de 2,4 Ghz band en de 5Ghz band. Vooral de 2,4 Ghz is gevoelig voor storingen maar heeft wel een groot bereik. De 5Ghz is minder gevoelig voor storingen maar heeft zeker in oude en goed geïsoleerde huizen minder bereik. 5Ghz WiFi heeft ook een hogere doorvoersnelheid dan 2.4ghz waardoor je WiFi nog sneller is.

Kanaal:

2,4Ghz

In het 2,4 GHz spectrum hebben we 13 channels welke we kunnen gebruiken Dit zijn channel 1 tot 13 waarbij 13 niet altijd voorkomt op iedere router. Binnen het 2.4 Ghz spectrum zijn ondanks de 13 kanalen maar drie kanalen bruikbaar dit zijn 1,6,11. Kanaal 1,6,11 zijn de enige drie kanalen die elkaar niet overlappen in het 2,4ghz spectrum. Alle overige kanalen zitten verweven in elkaar wat de kans op storingen (ruis) aanzienlijk groter maakt,

5Ghz

Het spectrum voor 5Ghz is groter dan 2,4 dus hier hebben we minder last van storingen op de kanalen. Voor 5Ghz is eigenlijk ieder kanaal goed omdat geen kanaal elkaar in de weg zit.

WiFi op 2,4Ghz gebruik kanaal 1, 6, of 11 omdat deze elkaar niet overlappen en je het beste signaal krijgt.

DFS

DFS staat voor dynamische frequentieselectie en maakt het mogelijk om op de 5Ghz band automatich van kanaal te wisselen als er een radar gedetecteerd is welke op het zelfde niveau opereert. Als je 5Ghz op een DFS channel is ingesteld zal deze automatich naar een ander Channel overschakelen zodat deze de radar niet in de weg zit.

In europa beginnen de DFS channels op Kanaal 52 tot 140 hier zal je router dus op reageren als er een radar in de buurt is.