HomeHyper-VHyper-v Configure VLAN

Hyper-v Configure VLAN

Ook al maak ik thuis alleen gebruik van mijn thuis lab. Mijn virtuele machines plaats ik graag in een gescheiden vlan zodat ik mijn eigen lan niet in de weg zit. In deze mini blog laat ik zien hoe ik mijn vlans heb geregeld en welke instellingen er nodig zijn binnen de vm om gebruik te maken van het vlan.

Vlans:

Aller eerst heb je een device nodig wat vlans ondersteunt in je netwerk. Zelf maak ik gebruik van de Ubiquiti Security Gateway i.c.m een Ubiquiti 16 poorts 150 watt POE switch.

Via de management software kan ik makkelijk en snel een vlan id creƫren voor mijn netwerk.

Momenteel heb ik 4 vlan netwerken waarbij vlan 20 gereserveerd is voor Hyper-v. Ik gebruik voor dit vlan een /24 netwerk en heb ervoor gekozen geen DHCP functie te gebruiken binnen dit vlan aangezien ik gebruik maak van windows DHCP binnen mijn test omgeving.

Vlan -> VM

Open de hyper-v management console en open de settings van de VM.
Navigeer vervolgens naar je netwerk adapter en vink het vinkje voor VLAN-identificatie inschakelen aan. Geef vervolgens je VLAN-ID op en kies voor OK.

Start je VM op en je Virtuele machine zal een IP krijgen in de range welke gelijk is aan je vlan. (als je een dhcp hebt uiteraard)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *