HomeHyper-V[Hyper-v] Replica Server

[Hyper-v] Replica Server

Introductie:

Microsoft heeft vanaf Windows server 2012 de mogelijkheid om virtuele machines welke draaien binnen hyper-v te repliceren naar een andere hyper-v host. Door je virtuele machines te repliceren naar een andere host ben je bij een disaster snel instaat om de virtuele machines weer in de lucht te krijgen zonder dat je moet terugvallen op je back-up.

Hyper-v replication kan op verschillende manieren worden ingezet. Hieronder zie je een hyper-v cluster (2-node) en een Hyper-v replica host. Vanaf het cluster kan direct worden gerepliceerd naar de replica host. voor het terug repliceren maak je gebruik van een replica broker zodat je geen host hoeft te selecteren binnen je cluster.

Tevens is het mogelijk om vanaf een standalone host te repliceren naar een replica host en weer terug. Hiervoor is de eerdergenoemde replica broker niet nodig aangezien we maar één host hebben waar de replica naar weggeschreven kan worden.

Als je helemaal vol wilt gaan dan is het uiteraard ook mogelijk om naar een tweede Hyper-v cluster te repliceren. Zoals je in het onderstaande plaatje ziet zijn bestaat het cluster uit twee nodes i.c.m CSV storage. Doormiddel van de replica broker welke actief is op beide clusters kan er van cluster A naar cluster B worden gerepliceerd.

Replica Broker configureren

Ik ga er vanuit dat je al de beschikking hebt over een hyper-v cluster of een standalone hyper-v host. voor deze blog heb ik een virtueel hyper-v cluster aangemaakt met twee hyper-v nodes.

Als eerst gaan we binnen de Failover Cluster Manager de replica broker aanmaken. Dit doe je door te te kiezen voor Roles / Configure Role…

De High Availability Wizard zal starten

Selecteer: Hyper-v Replica Broker

Geef de broker een naam let wel op de NetBIOS naam is gelimiteerd tot 15 karakters.

Confirmation van de replica broker

De broker is succesvol aangemaakt.

De broker draait als een soort virtuele machine binnen het cluster en kan tevens via live migration worden verplaats van host 1 naar host 2

Replica Configureren (broker)

Hyper-v replication moet worden geconfigureerd op machine die in het replica proces zitten. Voor deze blog ga ik uit van het hyper-v cluster en dient de replicatie op de replica broker aangezet te worden.

Ik kies op dit moment om de replicatie over http te laten lopen uiteraard is het mogelijk om dit via HTTPS te doen maar hier kom ik in een latere blog uitgebreid op terug.

Navigeer naar je replica broker in de failover cluster manager en kies vervolgens voor replication settings. Zet het vinkje voor Use Kerberos (HTTP) en geeft bij Authorization and storage de locatie op waar de replica naartoe gesynct mag worden. (Cluster shared volume)

De hyper-v replica broker is nu ingesteld om te kunnen repliceren en replicaties te ontvangen. Vergeet alleen niet om je windows firewall aan te passen zodat poort 80 heen en weer mag.

Replica Server

Voor deze blog heb ik 1 replica server opgezet. Dit is een standaard windows server 2016 machine met de hyper-v rol geïnstalleerd.

Binnen de Hyper-v manager navigeer je naar hyper-v settings..
Kies vervolgens voor Replication Configuration.

Zet ook hier het vinkje voor Enable this computer as a replication server aan. Voor de opslag van de replica’s gebruik ik de local storage van de machine en heb hiervoor een map op de c aangemaakt c:\replica\

De hyper-v replica is nu ingesteld om te kunnen repliceren en replicaties te ontvangen. Vergeet alleen niet om je windows firewall aan te passen zodat poort 80 heen en weer mag.

VM Replica instellen:

Navigeer naar de virtuele machine welke je wilt repliceren en kies voor Replication / Enable replication Er zal een wizard openen volg deze om de replicatie juist in te stellen.

Vul hier de naam van de replica server in.

Hier staan de gegevens die bekent zijn bij de replica server in dit geval de HTTP authenticatie.

Kies hier welke harddisk je wilt repliceren. Het is niet mogelijk om later een harddisk toe te voegen of te verwijderen. In dat geval zal de replicatie moeten worden verwijderd en opnieuw worden aangemaakt.

De replicatie heeft drie opties voor het repliceren iedere 30 seconden, 5 minuten of 15 minuten.

Er is een mogelijkheid tot het maken van een recovery points op de replica server hiermee kan je bij een failover een ouder punt kiezen voor als je vm bijvoorbeeld defect is gegaan.

Je kunt kiezen om je VM direct over het netwerk te kopiëren of via een external media. Ik kies eigenlijk altijd voor over het netwerk aangezien je het ook kan inplannen zodat de actie bijvoorbeeld nachts loopt.

Klaar!

Gefeliciteerd je virtuele machine zit nu in het replica proces!

Gefeliciteerd je virtuele machine zal nu repliceren naar de replica broker op het replica cluster.

Replica inplannen via powershell

Uiteraard is het ook mogelijk om de replicatie via powershell te plannen.
Hiervoor gebruik in onderstaande commando’s waarbij de replica start ingepland zal worden om 18:00. en iedere 30 seconden zal repliceren met twee recovery punten.

$VM1 = Read-Host "Vul hier de naam in van de VM welke je wilt repliceren"

$Time = "06:00PM"

Enable-VMReplication $VM1 broker.cloud23.nl 80 Kerberos -ReplicationFrequencySec 30 -RecoveryHistory 2 -CompressionEnabled $true

Start-Sleep -Seconds 1

Set-VMReplication $VM1 -InitialReplicationStartTime $Time 

Replicatie cluster

Bovenstaande uitleg is gebaseerd op een hyper-v cluster met twee nodes en een replica server. Zoals ik eerder al schreef is het ook mogelijk om een replica cluster te maken zodat je tussen twee clusters gaat repliceren!

Eigenlijk is dit heel simpel je gaat direct repliceren naar een replica broker.
Op je Replica cluster maak je net als hierboven een replica broker aan.

Deze configureer je ook weer als replica server en laat je verwijzen naar je cluster shared volume voor de opslag van de replica vm

Om een VM te kunnen repliceren tussen de twee clusters dien je bij het opzetten van de replica (op de VM) alleen de broker naam te gebruiken i.p.v de host name van de replica server.

Zoals je ziet staat er bij replicaServer de naam van de Replica broker.

Live Migration / Quick migration

Live migration / Quick migration kan gebruikt worden als er een virtuele machine in het replica proces zit. De Virtuele machine kijkt naar de replica server en het maakt niet uit of hij nu op Host A of Host B staat.

Bij het terug repliceren na een failover kiest de replica broker zelf een host waar hij de virtuele machine op gaat plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je niet hoeft te kiezen of afhankelijk bent van één host voor de replicatie.

Next

In mijn volgende blog wil ik het gaan hebben over de mogelijkheid tot het gebruik van HTTPS Certificaat gebaseerde authenticatie en ga ik verder in op het failoveren van een virtuele machine en testen van een replica via de test failover functie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *