HomeHyper-V[Part I] Create a homelab

[Part I] Create a homelab

Als IT’er ben je regelmatig in de weer om je kennis up-to-date te houden. Dit kan op het werk,bij een onsite training of gewoon thuis. Als je thuis serieus met je homelab aan de gang wilt gaan moet deze uiteraard feilloos werken en niet te veel moeite kosten als je eens overnieuw wilt beginnen.

Hardware

Om een leuke virtuele test omgeving te maken heb je power nodig. Het is dan ook handig als je systeem over voldoende memory en CPU kracht beschikt. Voor mijn Homelab gebruik ik 32GB memory en een Intel Core I7 7e generatie.

Waarom zo veel memory? Als je met Windows Server of Windows 10 virtuele machines gaat werken dan zit je al snel aan de 4GB tot 8GB per virtuele machine. Aangezien je er toch wel drie tot vijf hebt draaien is het geen overbodige luxe.

 • VM: Server 2019 Domain controller 4GB Memory
  VM: Server 2019 Domain controller 4GB Memory
  VM: Server 2019 8GB Memory
  VM: Server 2019 8GB Memory
  VM: Windows 10 4GB Memory

  Totaal: 28GB memory en nog 4GB over voor je eigen Windows 10 Systeem.

Voor de Storage maak ik gebruik van een Synology DS918+ met SSD-Cache later in deze blog lees je daar meer over.

Installatie van Hyper-v

Afbeeldingsresultaat voor Microsoft Hyper-v

Een thuislab ga je uiteraard niet op allemaal verschillende systemen draaien. Nee je gebruikt hiervoor virtuele machines. Er zijn een aantal vendors m.b.t het maken van virtuele machines. Ik ben fan van Hyper-v dus gebruik de in windows Pro en hoger meegeleverde Hyper-v feature.

Je kunt Hyper-v in Windows 10 aanzetten doormiddel van onderstaand commando in powershell:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-All

Als hyper-v is geinstalleerd op je systeem zie je in je “start” menu onder Windows Systeembeheer de optie voor Hyper-v beheer staan.

Nested virtualization

Als je binnen je homelab aan de gang wilt gaan met bijvoorbeeld Hyper-v dan kan dat! Je dient je virtuele machine dan toe te voegen aan de Nested Virtualization lijst van windows. Via deze functie kan je dus hyper-v installeren in een virtuele machine en daar dan weer een virtuele machine in draaien.

Afbeeldingsresultaat voor nested virtualization

Door onderstaand commando uit te voeren op de host machine zet je nested virtualization aan voor de VM

Set-VMProcessor -VMName <VMName> -ExposeVirtualizationExtensions $true

Storage

Een belangrijk item om een degelijk test omgeving te hebben is snelle storage. Virtuele machines performen nu éénmaal beter op een SSD dan op een 7200RPM disk.

Als je al een grote SSD in je systeem hebt zitten dan zou je die kunnen gebruiken voor de virtuele machines. Als ik uitga van de 5 virtuele machines die ik eerder heb genoemd dan zit ik ronde de 250 – 500 GB aan virtuele schijven. Ik zelf had hier altijd een tweede SSD voor in mijn systeem welke ik hier voor gebruikte.

Als je ook met Hyper-v Failover en cluster shared volumes aan de gang wilt gaan dan is storage doormiddel van een NAS een zeer mooie oplossing. Om mijn virtuele machines te draaien maak ik gebruik van een Synology DS918+ nas met SSD-Cache i.c.m een ISCSI Lun/Target welke is gekoppeld aan mijn Windows 10 Systeem.

Synology ISCSI Manager: LUN

Synology ISCSI Manager: Target

In Windows is de Target makkelijk te koppelen door middel van de ingebouwde ISCSI-Initiator

Deze zal dan zichtbaar worden in de disk manager waarna er een volume aangemaakt kan worden i.c.m een drive letter.

Echter in een NAS zitten vaak 7200RPM disken waarmee je eigenlijk je virtuele machines op trage storage gaat opslaan… Synology heeft een functie genaamd SSD-Cache

Synology SSD-Cache

Meer info over synology SSD-Cache: https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/help/DSM/StorageManager/genericssdcache

Synology SSD-Cache geeft mij de mogelijkheid om de virtuele machines op de trage storage van de synology te draaien zonder performance verlies. Door het gebruik van SSD-Cache voelt het alsof de virtuele machines lokaal op een SSD staan.

Conclusie

Uiteraard is dit maar een opzetje zoals ik het momenteel heb ingeregeld. Iedere wens is anders maar als je wilt beginnen met thuis labs i.c.m virtuele machines dan is dit een zeer goed begin om een degelijk lab te kunnen maken waar je geen frustraties hebt en ook nog iets leert over ISCSI storage en virtualisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *